nacht - club en label
nacht is jouw nachtelijke vervoering in de rand van Leuven. Een experiment waarbij het ruwe en het intieme elkaar ten dans vragen.

nacht biedt elektronische muziek gebracht door een weloverwogen selectie lokale & internationale artiesten in een iconische locatie dicht bij het station van Leuven.

nacht is er voor iedereen.
nacht is de nachtclub in STELPLAATS.


COVID?
We zitten in code geel - een CST is dus niet meer nodig
MAAR :voel je je niet goed? Blijf dan thuis.

Het idee achter STELPLAATS ontstond in 2017, de poorten zwaaiden open in 2018. Jongeren zouden de invulling bepalen en nachtcultuur zou een rol van belang krijgen - zoveel was duidelijk.

Opvallend veel aanvragen van jongeren gingen over feesten. Na de sluiting van verschillende locaties in Leuven (denk bijvoorbeeld aan Silo en Der Machine) was er een aantoonbare nood aan “alternatieve” feestruimte, weg van de meer commerciële Oude Markt. De hoeveelheid aanvragen van verschillende collectieven en jongeren om feesten op poten te zetten in STELPLAATS, hoeft dus niet te verbazen.

In plaats van al die individuele initiatieven een plek te geven, werden alle jongeren in het voorjaar van 2018 uitgenodigd om - als één geheel - samen na te denken over de positie en invulling van nightlife binnen de werking van STELPLAATS. Onder één noemer - nacht - werd een inhoudelijk traject afgelegd waarbij letterlijk alles door de groep werd bepaald: programmatie, communicatie maar evengoed hoe bezoekers ontvangen zouden worden in deze nieuwe clubruimte. Na een zomer nadenken en ontwikkelen, was het in september 2018 tijd voor een eerste feest.

En de rest, is geschiedenis.


SAMENWERKINGEN & PARTNERS

︎︎︎ STELPLAATS

STELPLAATS is onze thuishaven. Het is een tijdelijke invulling in de oude stelplaatsen van De Lijn. STELPLAATS wil met haar ruwe ruimte jongeren de kans geven hun projecten op poten te zetten en hun dromen te realiseren. Want met voldoende ruimte kunnen kleine rimpels op het wateroppervlak uitgroeien tot grote golven.

Op 3 maart 2018 zwaaiden de poorten van STELPLAATS open. Ooit was het een station van de Buurtspoorwegen, nadien een garage en herstelplek voor de bussen van De Lijn. De busmaatschappij verhuisde in 2016 naar een nieuw pand en de bijzondere site kwam zo leeg te staan. Dankzij de Existenzweek - een jaarlijks evenement, op poten gezet door de laatstejaars burgerlijk ingenieur-architecten van de KU Leuven - viel het oog van de jeugddienst van Stad Leuven op het gebouw. De jeugddienst was al langer op zoek naar ruwe ruimte: een karaktervolle plek waar jongeren een veelheid aan activiteiten konden ontplooien en waarbij het niet erg was als er eens een pot verf zou omvallen, of de muziek iéts luider stond.

De invulling van STELPLAATS, die zou van de jongeren zelf komen. Een open call in het najaar van 2017 riep Leuvense jeugd op om een plan in te dienen, en dat sloeg aan. In een mum van tijd waren de ruimtes gevuld met een skatepark, een hout- en metaalbewerkingsatelier, repetitieruimtes voor muzikanten en bands, een zeefdrukatelier, een werking rond jonge vluchtelingen, een residentie- en presentatieplek voor jonge beeldend kunstenaars, een fietsenmaker, een grootkeuken en later ook een kickboksclub. En dus ook nacht.


︎︎︎ Nachtplan

Nachtplan is de motor voor nightlife in Leuven. Ze verenigen de vele stemmen die iets te zeggen hebben over nachtcultuur in Leuven door talks te organiseren, objectieve informatie te vergaren en clubexperimenten op poten te zetten.

Een collectief van Leuvense jongeren geeft met Nachtplan opnieuw stem aan de Leuvense nacht.

De nacht is een ‘plek’ die speelt met de routine van het alledaagse leven. Een comfortzone waar je vrijheid vindt en muziek kan ontdekken. Een ‘plek’ waar mainstream en subculturen elkaars bestaan prikkelen en waar ruimte is voor vernieuwing.

Fysieke plekken waar je de nacht kan beleven zijn, net zoals cultuurhuizen of musea, diverse type locaties die je voeden met creativiteit. Muziek, kunst, mode, design, architectuur en ontmoeting komen er samen en zorgen voor ontspanning, maar stimuleren even goed ondernemingszin, talentontwikkeling en zelfontplooiing . Toch wordt in tegenstelling tot de dag, het potentieel van onze stad ’s nachts sterk onderbenut.

En dat moet veranderen.

Nachtplan zet zich in op de ontwikkeling van een meer diverse Leuvense nachtcultuur.  Verschillende plekken waar verschillende scènes hun uitlaatklep kunnen vinden, maar toch een geheel dat op die manier het DNA van de Leuvense nacht vormt.

Nachtplan gaat met open blik in dialoog met het beleid en de nachtraven. Door het onderwerp op een constructieve manier bespreekbaar te maken, wil het de Leuvense nachtcultuur met de juiste infrastructuur en een positief imago kracht bijzetten.

Lees hier alles over Nachtplan