nacht - club en label
Nachtwandeling                             najaar 2020 & voorjaar 2021

Nachtwandeling brengt de Leuvense nacht en haar verhalen & mythes in beeld (en geluid). Een ode aan de Leuvense nacht vroeger, nu en met een blik op de toekomst.

Feesten organiseren, zit er nog een hele poos niet in. Dat geeft ons de tijd om het verleden (en heden) van de Leuvense nacht de grandeur te geven die ze verdient. Daarom sloegen nacht en Nachtplan de handen in elkaar. We maakten een reeks audioverhalen op basis van interviews met jonge en oude legendes uit het Leuvense nachtleven.

Het resultaat is ‘Nachtwandeling’: twee wandelroutes met audioverhalen langs iconische plekken die het Leuvense nachtleven kleur gaven doorheen de voorbije decennia. Ga op ontdekkingstocht langs knusse en ruwe dansvloeren, donkere en fel verlichte gevels en oneindig veel grote en kleine verhalen die je onderweg kan beluisteren.

Je kan de wandelingen doen wanneer je maar wil. Wat heb je nodig? Een smartphone en een koptelefoon of oortjes. 

Handige links
Wandelroute 1 & 2: bit.ly/nachtwandelingWandelroute
Alle verhalen: soundcloud.com/nachtwandeling

OPGELET
Als de QR-codes niet werken, kan je ze via bovenstaande link rechstreeks in Soundcloud beluisteren.




foto’s: Jente Waerzeggers
vormgeving: Emile De Geyndt






Route 1 (bit.ly/nachtwandelingWandelroute

1. Stelplaats (Diestsepoort 15)
In STELPLAATS gaan de feesten door in één klein, donker kot waar het zweet ‘s ochtends van de muren druipt.

2. Manhattan (Kolonel Begaultlaan 21)
De eerste megadancing van de Benelux, de Manhattan, bracht niet alleen de grootste der aarden naar Leuven, maar ook hun exotische gewoontes zoals ‘veganisme’.

3. Club Silo (Vaartkom 43)
Tussen 1993 en 2011 zette Silo Leuven definitief op de nightlife-kaart in België. Een ronduit indrukwekkende lijst namen passeerde daar de revue: van Jeff Mills over Derrick Carter tot Moodymann.

4. Belgisch Kongo (Dirk Boutslaan 58)
“Alle platen zijn zwart. Echt goeie dansmuziek wordt gemaakt door zwarte mensen. Prince is God.” Dat waren drie geboden van
“dancetaria” Belgisch Congo.

5. Rumba & Co (Kiekenstraat 6)
Van spaghetti tot techno - dat moet zowat de meest beknopte samenvatting zijn van de geschiedenis van Rumba.

6. Café Apero (Oude Markt 52)
Het verhaal van de huidige AperO start op een F-16 basis van de Belgische Luchtmacht. Echt. Waar.

7. Der Machine (Naamsestraat 34)
Der Machine wou een nachtelijk toevluchtsoord zijn voor iedereen. Alles was er mogelijk en iedereen was er welkom. En dat mag je letterlijk nemen.

Route 2  (bit.ly/nachtwandelingWandelroute)

1. Het Depot (Martelarenplein 12)
Ook de grootste concertzaal van Leuven durft wel eens de gitaren in te wisselen voor een dj-booth en plakkerige dansvloer.

2. Lido (Bogaardenstraat 33)
Lido sloot enkele jaren geleden na een ongelooflijk lange staat van dienst. Al sinds 1883 konden studenten, niet-studenten, Leuvenaars en niet-Leuvenaars hier terecht. Een echt Leuvens monument!

3. Samambaïa (Muntstraat 5)
Nog zo’n Leuvens monument dat doorheen de voorbije decennia duizenden (tienduizenden? Honderdduizenden?) studenten, niet-studenten, Leuvenaars en niet-Leuvenaars mocht verwelkomen.

4. Blauwe Kater (Hallengang 1)
De Blauwe Kater was een jazz- en bluescafé meets feestzaal gelegen in een voormalig poppentheater. Redelijk klein, vaak zeer warm maar altijd ongelooflijk sfeervol.

5. STUK (Naamsestraat 96)
STUK ontstond eind jaren ‘70 als studenteninitiatief en groeide door tot een professionele kunstencentrum met een hart voor elektronische muziek: van Floating Points over Kode9 tot Holly Herndon - ze stonden er allemaal.

6. Nota Bene (Oude Markt 32)
De Nota Bene was voor veel studenten uit de jaren negentig dé plaats voor een eerste laagdrempelige aanvaring met house en techno. Onder het toeziend oog van Marco zakten alle grote spelers uit de Belgische scene af naar het café op de Oude Markt.

7. JJ Records (Parijsstraat 32)
JJ Records was decennialang dé platenwinkel voor de Leuvense muziekliefhebber. De zaak was niet enkel hofleverancier van het Studio Brussel-programma Duyster, maar had ook een aanzienlijk aanbod van drum & bass, dubstep, house en techno.
8. De Vismarkt (Mechelsestraat 41) Voor de Oude Markt dé Leuvense uitgangsbuurt werd, moest je op de Vismarkt zijn. Je struikelde er tussen de jaren ‘60 en de jaren ‘80 over de dancings. Zo’n rijkdom aan verhalen!




Nachtwandeling is een initiatief van nacht & Nachtplan.